Moneytree, s.r.o.

TŘI ZÁSADY PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ

Léto je tu a vy máte možnost si trochu oddechnout. Ve spolupráci s investičními analytiky jsme pro vás připravili další článek o tom, jak správně investovat. Čtení vás neunaví, lze si ho vzít k vodě a mělo by vám pomoci zbavit se strachu a začít spořit konečně efektivně. Tedy spořit tak, aby vaše výnosy byly více jak 1 % ročně,  respektive minimálně poráželi inflaci.

TŘI ZÁSADY PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ

Také jste slyšeli, jak se ceny akcií kvůli koronaviru propadly a teď zase rostou? A třeba váháte, jestli je nyní vhodná doba začít investovat? Pokud s investičním světem teprve začínáte, sepsali jsme pro vás článek, kde vám jasně vysvětlíme, co se v posledních měsících na trzích dělo a co si z toho odnést. Potvrdily se tři pravdy, které v investování platí, a právě na ty se podíváme blíže.

RYCHLÉ INFO O INVESTICÍCH

Pokud máte s investováním zkušenosti, následující dva odstavce klidně přeskočte, úplný začátečníkům ale dají zjednodušenou představu, jak to nejen s akciemi funguje.

Investování si můžete představit jako obchod, kdy nakupujete nějaké aktivum, abyste ho později se ziskem prodali. Na světových burzách se takto obchoduje s akciemi, dluhopisy, drahými kovy nebo třeba komoditami, jako je ropa, ale klidně i pšenice. My se blíže podíváme na akcie.

Jsou to cenné papíry, které jsou podílem v konkrétní akciové společnosti, kterých jsou ve světě desetitisíce. Třeba Apple nebo Microsoft, u nás například ČEZ nebo Kofola. S akciemi se obchoduje na burzách a jejich cenu určuje nabídka a poptávka. Když se společnosti daří, poptávka po jejích akciích roste a investoři za ně na burze nabízejí vyšší ceny. Když nekoupí akcii například za její momentální cenu 100 korun, nabídnou, že ji koupí za 101, 102 korun a tak dále, než bude někdo ochotný akcii prodat. To je případ, kdy kurz akcie roste. Jenže může nastat i opačná situace. Když se třeba podnikání dané společnosti ocitne v ohrožení, začnou majitelé akcie prodávat. A když nenajdou kupce za 100 korun, snižují nabídku, než se najde někdo, kdo akcii koupí. Takto kurz akcie klesá.  Právě to se dělo s akciemi v letošním roce ve velkém oběma směry. A nyní už k oněm třem pravdám o investicích.[KL1]

1. KURZY AKCIÍ KOLÍSAJÍ

V posledním desetiletí akcie rostly po celém světě, často na historická maxima. Investoři měli po akciích hlad, ačkoliv ze světových ekonomik přicházela postupně se horšící data. Ti obezřetnější tušili, že tato jízda nemůže vydržet věčně a musí dojít ke krátkodobému poklesu cen, tzv. korekci. Jen se čekalo, co korekci spustí. A pak přišel koronavirus, který v březnu vyvolal na trzích doslova paniku. Investoři vyprodávali svá portfolia a ceny některých akcií v březnu padaly nejrychleji v historii. Jinak ale korekce nejsou nic až tak neobvyklého, od poslední krize v letech 2008/2009 jsme jich zaznamenali osm. Každý investor musí počítat s tím, že trhy pouze nerostou, ale čas od času dojde k poklesu. Co je ale důležité, historicky se potvrzuje, že trhy se vždy zotaví a období propadu vystřídá další růst. V květnu se tak už řada akcií dostala zpátky na březnové hodnoty, nebo se jim výrazně přiblížila.

2. NEVSÁZEJTE NA JEDNU KARTU

Jak se bránit tomu, aby hodnota vaší investice výrazně neutrpěla, když k něčemu podobnému dojde? Klientům radíme, že základem je nepodlehnout panice a také nevsázet vše na jednu kartu. Představte si, že nakoupíte třeba jen akcie některé z leteckých společností – ty koronavirus v podstatě srazil na dno. Základem je tak svou investici rozdělit mezi více společností z různých sektorů. Například řada akcií ze zdravotnického prostředí v době koronavirové paniky rostla. Proto neustále monitorujeme trh a hledáme pro vás vhodné příležitosti pro bezpečné rozložení investice, a to nejen v akciích, ale třeba i do dluhopisů nebo zlata. Proč? Protože dluhopisy nebo zlato podobným otřesům odolávají více a takto rozložená investice jako celek ustojí tržní výkyvy lépe. Tzv. diverzifikace je jedním ze základních pravidel bezpečného investování. Koronavirus to potvrdil. Ti, kteří měli portfolio rozložené, na tom byli výrazně lépe než čistě akcioví investoři.

 

Možná si teď říkáte, že je to až moc komplikované, že netušíte, jaké akcie vybrat, jak nakoupit zlato nebo dluhopisy. A nedivíme se, ono to skutečně na vlastní pěst komplikované je. Ale vy můžete jít mnohem snazší cestou a my jsme připraveni vás na ní provázet. Společně se můžeme podívat na aktuální nabídku na trhu a podle vašich cílů a stylu vhodně namixovat vaše investiční portfolio. Zajímavá je například nabídka tzv. podílových fondů. Fondy řídí odborníci, kteří neustále sledují vývoj trhů a vámi vložené peníze rozdělí mezi stovky akcií, dluhopisů nebo komodit jako zlato.

3. NEINVESTOVAT NENÍ ŘEŠENÍ

Vývoj na trzích je v letošním roce bouřlivý. Dosavadní výsledky ale potvrzují další známou pravdu: Neinvestovat není řešení. A to kvůli inflaci, která je v Česku v posledních letech vysoká – okolo tří procent. Hodnota peněz „bezpečně zaparkovaných“ na běžných a spořicích účtech se tak postupně vypařuje a vy si za ně pořídíte méně věcí či služeb, které stále zdražují. Oproti tomu vhodná investice může hodnotu vašich peněz zachovat, a naopak ji ještě zvětšit. Je správný čas začít investovat nyní?

CO BUDE DÁL?

Situaci pečlivě sledujeme a vyhodnocujeme a díky tomu jsme schopni doporučit optimální řešení. Je jasné, že koronavirus globální ekonomiku silně zasáhl a data zatím ukazují spíše jen mírné zlepšení. Vakcína na Covid-19 stále ještě není vyvinutá, respektive finálně schválená. Svět se obává případné druhé vlny koronaviru… Čeká nás ještě další korekce? Nebo budou trhy růst navzdory špatné ekonomické situaci? Na tom se nyní neshodnou ani přední světoví investoři a ekonomové.

A co z toho vyplývá? Pokud nyní zvažujete vstoupit do světa investic, jistě je na místě opatrnost. Jít teď na trh s většinou svého volného kapitálu asi není nejvhodnější varianta. Zároveň ale platí, že neinvestovat není řešení. Můžete na trh vstoupit jen s částí prostředků, které vhodně rozdělíte. Pokud to chcete mít téměř bez práce, můžete využít některý z řady podílových fondů, kdy zkušení manažeři fondů rozdělí vaši investici za vás. Navíc začít takto investovat lze i s relativně nízkými částkami, u vybraných fondů i v řádu stokorun měsíčně. Rádi vám s výběrem vhodného fondu pomůžeme. Neustále monitorujeme dění na finančních trzích vč. investičních příležitostí a současně máme k dispozici moderní analytické nástroje, díky kterým pro vás vybereme optimální řešení. A naše doporučení? Investujte pravidelně po menších částkách a své investice diverzifikujte. Uděláte tak první krok do světa investic a my vám k tomu rádi pomůžeme.

Spravovat souhlas s cookies

Tyto webové stránky používají soubory cookies s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu a reklam, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.